Prancūzijos maisto tradicijos – leiskitės į gastronominę kelionę

Prancūziškas padėklas
Nuotraukos autorius – „123rf.com”.  Prancūziškas padėklas

Kiekviena kelionė – tai galimybė patirti naujus gastronominius atradimus, per maistą dar geriau pažinti šalies kultūrą. Nors kiekviena Europos valstybė turi savų kulinarinių ypatumų, Prancūzijos maisto tradicijos žinomos ir vertinamos visame pasaulyje. Rafinuoti skoniai, kokybiškiausi ingredientai ir per šimtmečius išpuoselėtas gastronominis paveldas – keliaudami į Prancūziją skirkite laiko ir pažinčiai su šios šalies virtuve.

  Pigūs skrydžių bilietai

Nepralenkiama Prancūzijos nacionalinė virtuvė

Prancūzijos virtuvė gurmanų pripažįstama viena rafinuočiausių ir geriausių pasaulyje. Ir ne veltui – prancūzai maistui skiria daug dėmesio ir laiko, jų gaminimo tradicijos perduodamos iš kartos į kartą, o valgymas prilygsta ritualui. Ne vienas keliautojas į šią šalį vyksta būtent dėl maisto – ieško regioninių ingredientų ir patiekalų, ragauja tai, ką Prancūzija turi geriausio. O šis sąrašas neįtikėtinai ilgas, negana to, kintantis priklausomai nuo metų laikų. Juk sezoniškumas prancūzams labai svarbus.

Vienos kelionės metu gal ir nepavyks išragauti visos Prancūzijos nacionalinės virtuvės, bet tikrai galima pamėginti. Pradėkite nuo prancūziškų pusryčių, kurie įprastai yra lengvi – puodelis kavos ir koks nors kepinys. Rinkitės sviestinį kruasaną arba bandelę su šokoladu pain au chocolat. Užsisakydami kavos neapsirikite – prancūzai kavą su pienu vadina cafe au lait. Neprašykite kapučino arba latės, mat dažnam prancūzui tai viso labo itališki keiksmažodžiai.

Prancūzijos maistas sotus ir šildantis – tuo įsitikinsite tradicinėje braserijoje prisėdę pietų. Restoranų meniu dominuoja gardūs ir sodrūs patiekalai, pvz., svogūnų sriuba su skrebučiais ir sūriu, vėžiagyvių sriuba bisque, troškintos anties šlaunelės confit de canard, vyne troškinta vištiena coq au vin, jautienos troškinys boeuf bourguignon.

Apie desertus dar papasakosime, o kad vakarienė prancūziškame restorane būtų tikrai įsimintina, patariame paragauti ir visame pasaulyje garsių delikatesų. Tai varlių kojelės, prancūziškos sraigės ir austrės. Paukštieną skoniu primenančios varlių kojelės skaniausios gruzdintos, o sraigės Prancūzijoje tradiciškai patiekiamos su česnakiniu sviestu ir bagete. Tikras gardumėlis! Austres galima valgyti ir žalias, patiektas su lašeliu mignonette padažo, ir užkeptas džiūvėsėliais. Nors dabar daug kur austrių sezonas tęsiasi visus metus, tradiciškai nusiteikę prancūzai prie šių jūrų gėrybių vasaros mėnesiais nesiliečia.

Sraigės pagamintos pagal specialų receptą, Paryžius, Prancūzija
Nuotraukos autorius – „123rf.com”.  Sraigės pagamintos pagal specialų receptą, Paryžius, Prancūzija

Važiuokite į Provansą – vasaros skonių sostinę

Prancūzijos nacionalinė virtuvė kiekviename mieste ir regione atsiskleidžia vis kitais skoniais. Štai Provansas – tikras kulinarinis rojus, vasaros mėnesiais sutraukiantis gurmanus ne tik iš visos Prancūzijos, bet ir iš užsienio šalių. Viešint Provanse būtina ragauti iš sezoninių daržovių pagamintų patiekalų: apkepo ratatouille, tirštos sriubos su pupelėmis soupe au pistou, Nicos salotų ir žuvies bei jūrų gėrybių troškinio bouillabaisse.

Daugybė ypatingų skonių laukia Provanso miestelių turgavietėse. Ragaukite sezoninius vaisius ir uogas – pradedant braškėmis, baigiant abrikosais ir melionais. Rudenį verta paieškoti aromatingųjų trumų, na, o marinuotų alyvuogių ant prekystalių rasite ištisus metus.

Provanso virtuvė taip pat neįsivaizduojama be saldžiosios nugos – saldumyno, pagaminto iš medaus ir riešutų – ir anyžiais dvelkiančio stipraus alkoholinio gėrimo pastis, kuris sumaišytas su vandeniu tampa drumstas.

Jei svarstote, kokių su maistu susijusių lauktuvių parsivežti iš Provanso, nedvejodami rinkitės kokybišką alyvuogių aliejų, cukruotus vaisius, šafraną ir levandas. Pastarąsias galite panaudoti gamindami desertus, limonadus, jų dedama į Provanso prieskonių mišinį.

Jūrų gėrybių troškinys bouillabaisse
Nuotraukos autorius – „123rf.com”.  Jūrų gėrybių troškinys bouillabaisse

Paryžius – ne tik meilės, bet ir desertų miestas

Meilės mieste Paryžiuje romantišką atmosferą dar labiau pasaldins burnoje tirpstantys desertai – neatsiejama prancūziškosios gastronomijos dalis. Šiame mieste gausu kepyklų ir desertinių, kuriose darbuojasi aukščiausio lygio konditeriai. Tad jei negalite atsispirti saldumynams, leiskitės į skanią kelionę.

Pradėkite nuo migdolinių orinukų macaron, kurių galima paskanauti pačių įvairiausių spalvų ir skonių. Toliau meniu – sodrus ir tirštas šokoladinis suflė. Šiem pyragaičiams purumu tikriausiai niekas neprilygtų. Viešnagė Paryžiuje neįsivaizduojama be šilkiniu kremu įdarytų eklerų – plikytos tešlos pyragaičių. Ragaukite su pistacijų, vanilės arba net šampano skonio įdarais.

Labiau mėgstate šokoladą? Užsukite į vieną Paryžiaus saldaininių ir paskanaukite šokoladinių triufelių. O karštą dieną atsivėsinkite viena kita porcija gaivių ledų.

Prancūzai – tikri kepinių meistrai. Tuo įsitikinsite paskanavę tešlos ir uogų apkepo clafoutis arba tarte tatin. Tai prancūziškas pyragas gimęs visai netyčia – vienai kepėjai iš nuovargio praradus budrumą. Tai vadinamasis apverstas pyragas, kuomet obuoliai arba kiti vaisiai pirmiausia karamelizuojami keptuvėje, po to uždengiami tešla ir gautas pyragas pašaunamas į orkaitę.

Saldžia dienos nata gali virsti ir migdoliniai pyragaičiai financier, karameline plutele dengtos kanelės arba biskvitiniai pyragaičiai madeleine.

Tradicinis Prancūziškas sausainis - Macaroon
Nuotraukos autorius – „123rf.com”.  Tradicinis Prancūziškas sausainis - Macaroon

Normandijos skanėstai

Žinoma, Prancūzijos tradicinis maistas – ne vien paryžietiški desertai ar provansietiški daržovių patiekalai. Puikia virtuve gali pasigirti ir šalies šiaurėje esanti Normandija – regionas, kuriame susitinka žuvingas vandenynas ir derlingos lygumos. Nieko keisto, kad šios Prancūzijos dalies patiekalai ypač ryškūs ir sotūs. Lankantis viename pajūrio miestelių rekomenduojama paragauti marmite dieppoise – grietinėle ir sviestu gardinto jūrų gėrybių troškinio. Mėsos mėgėjams Normandija taip pat patiks. Čia galima paskanauti avienos, kurią įsūdė pati jūra. Avių, rupšnojančių sūrių vėjų nugairintą pajūrio lygumų žolę, mėsa tampa natūraliai sūri ir pikantiška. Regionas garsėja ir jautienos troškiniu joue de boeuf, kuris gaminamas net porą dienų, mėsą troškinant drauge su obuoliais, morkomis ir svogūnais. Rūkytos mėsos gerbėjams neabejotinai patiks kiaulienos dešra andouille de Vire, kurios receptas nesikeičia jau kelis šimtus metų.

Dar vienas Normandijos pasididžiavimas – obelų sodai. Iš sultingų obuolių regione gaminami pyragai, šerbetas, sidras ir kalvadosas. Būtinai jų paragaukite ir dar parsivežkite namo, kad primintų skanią kelionę.

Piknikas Normandijoje
Nuotraukos autorius – „123rf.com”.  Piknikas Normandijoje

Prancūzijos pasididžiavimas vynuogynai: aplankykite Bordo

Prancūziškas vynas – tūkstantmečius puoselėtų tradicijų kūrinys. Vienas iš garsiausių šalies vyndarystės centrų yra Bordo, kasmet sulaukiantis daugiau nei 4 mln. turistų. Jie atvyksta susipažinti su Žirondos regiono istorija, pasigėrėti derlingomis lygumomis ir, žinoma, paragauti gardaus vyno. Bordo – Prancūzijos vyno kultūros šerdis. Aplink šį miestą plyti nesuskaičiuojama daugybė vyno ūkių. Juos galima aplankyti, apžiūrėti, iš arčiau susipažinti su vyno gamybos procesu, padegustuoti skirtingų rūšių vyno. O pasimėgavus rafinuotais skoniais galima nepaleisti elegantiškos atostogų nuotaikos ir naktį praleisti vienoje iš įspūdingų pilių. Ar nenorėtumėte prabudę ryte pro langą išvysti Prancūzijos vynuogynus?

Kokių sūrių turite paragauti Prancūzijoje?

Prancūziškas sūris – bene geriausias vyno palydovas. Per šimtmečius sūrininkai ištobulino dešimtis tikrų šedevrų – vieni švelnesni, kiti „įkandami“ tik didžiausiems gurmanams. Be tradicinių, ir Lietuvoje randamų sūrių bri, rokforo, kamembero ar ementalio, verta paragauti brandinto comte, subtiliai dvelkiančio riešutais, salstelėjusio pelėsinio sūrio fourme d’Ambert, švelnaus chaource, kuris puikiai dera su šampanu, iš avių pieno pagaminto ossau-iraty, minkštojo rocamadour, kuris puikiai tinka tepti ant skrebučių, arba ypač ryškaus skonio kreminio epoisses, pasižyminčio visa puokšte skonio natų. Patikusių prancūziškų sūrių būtinai parsivežkite namo – tai puikus būdas pratęsti atostogas.

Ar gardus maistas gali tapti pagrindine kelionės priežastimi? Kodėl gi ne! Ypač jei tai skanioji Prancūzija. Metas planuoti įsimintinas gastronomines atostogas, kurių metu galėsite išragauti viską, ką gali pasiūlyti ši nuostabi šalis.

Prancūziški sūriai Provanso turguje
Nuotraukos autorius – „123rf.com”.  Prancūziški sūriai Provanso turguje
Į viršų